Lisää juoksunopeutta pelaajalle voimaharjoittelun kautta, miten se tapahtuu? Yksi oleellisimmista lihasryhmistä juoksunopeuden ja erityisesti kiihtyvyyden harjoituttamisessa on lantion ojentajalihasten (pakara ja takareisi) vahvistaminen.
Jalkapallossa, kuten muissakin pallopeleissä, hyvä kiihtyvyys voi olla se ratkaiseva tekijä, jolla pyyhkäistään vastustajan ohitse ratkaisevalla hetkellä ja pistetään pallo verkkoon. Voimantuotto lantionojentajalihasten kautta tapahtuu juoksun aikana pääosin silloin, kun jalka on kontaktissa maahan. Tämä tarkoittaa, että voimantuottoon on hyvin rajoitetusti aikaa ja nopeus pitää tuottaa silloin nopeasti. Pelaaja tarvitsee siis räjähtävää voimaa.
Tekemällä raskaita moninivelliikkeitä, kuten vaikka takakyykkyä pystytään ilman muuta harjoituttamaan lantion ojentajalihaksia, mutta tällöin voimantuoton harjoituttaminen tapahtuu pääosin hitaasti.
Kuvittele tilannetta, jossa pelaaja tekee raskaan 5 toiston sarjan, jonka viimeiset toistot ovat jo lähellä failurea. Nämä 5 toistoa eivät ole kauhean ”räjähtävän” näköisiä, eikö vain?
Ne harjoituttavat toisenlaista voimantuottoa kuin mitä  nopeuskiihtyvyyttä hakeva pelaaja tarvitsisi.
Juoksun aikana jalan asento on verrattain pysty ja lantiokin on lähestulkoon kokonaan ojentuneena. Tässä asennossa voima pitäisi tuottaa erittäin nopeasti pelaajan käyttöön. Asento on hyvin erilainen kuin vaikka syväkyykyssä. Tällöin voimantuotto pitäisi tehdä lyhyillä lihaspituuksilla verrattuna pitkillä kuten vaikka juurikin siinä syväkyykyssä.
Jos haet juoksuun kiihtyvyyttä lisää, ei ehkä kannata tehdä niitä maksimitoistoja salilla. Tee samalla tavalla kuin VG-62:n jalkapallon edustusjoukkue tekee valmennuksessamme.  Pelaajat suorittavat kyykkyhyppyjä lisäpainojen kanssa ilman maksimisyvyyttä. Painot ovat valittu sellaisiksi, että saadaan pojat ponnistamaan ylös räjähtävästi!

Jos joukkueesi pelaajat haluavat lisää juoksunopeutta, ota yhteyttä suoraan minuun: kimmo(at)ruokatauko.fi.

Kimmo | Naantalin Nosto | päävalmentaja